Tjoff blogt

woensdag, oktober 31, 2007

Verhuis server

Liefste verslaafde bloglezer(es),

Misschien merkte u het de laatste twee dagen niet maar deze site lag tijdelijk compleet plat en er was niks dat ik daaraan kon doen.
De reden is techie-stuff waar ik u nu eens niet van zal onthouden.
Normale mensen mogen dus al gauw wegklikken of een ander, bij voorkeur "emo"-artikel achter de kiezen steken.
Ok, here we go:
Een DNS (=domain name server) maakt de koppeling tussen een domeinnaam zoals tjoff.be en een IP-adres zoals 77.73.96.145
Als u dus www.tjoff.be in uw browser typt zal de DNS-server kijken welk IP-adres hierbij hoort. Zodra deze gevonden is, wordt de machine (server) die bij dit IP-adres hoort gelokaliseerd en wordt bij die machine een verzoek gedaan de webpagina aan te bieden voor download. Omdat DNS-data in de praktijk nauwelijks wijzigt, wordt deze data gecached. Dit betekent dat onthouden wordt wat de koppeling van het IP-adres naar de domeinnaam is (en andersom) zodat niet bij elk verzoek de authority server geraadpleegd hoeft te worden. De authority server kun je heel makkelijk voor je zien als dé bron van informatie op DNS-niveau die altijd up-to-date is, terwijl veel andere DNS-servers gecachede data gebruiken.
Er zijn slechts een beperkt aantal DNS authority servers ter wereld. Alle andere DNS-servers bevatten gecachede data.
Dit verklaart dus ook dat als je een site verhuist van het ene IP-adres naar het andere, dit even kan duren voor alle Internet Service Providers (ISP) dit "door hebben". DNS-servers die gecachede data gebruiken worden eens in de 24 uur geüpdate, maar dit kan soms tot 72 uur duren. Daar kan je niets, noppes, njet aan doen.
Daarom lag ie dus plat.

Groetjes,
Tjoff

bron: deels van netters.nl

Labels: , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]



<< Homepage